Критичко Преиспитување на Правото (Бојан Манчев)

Почитувани,

Во рамки на програмата на Критичко преиспитување на правото, на 6 јуни (среда) во Музејот на современа уметност, со почеток од 19.30 ќе се одржи предавање на Бојан Манчев, со наслов „Формата на човекот. Политичка свитливост и економија на формите на живот“.

Отворачката перспектива за предавањето на Бојан Манчев ќе биде политичка херменевтика на класичната трагедија. Хипотезата развиена во „Логика на политическото“ (2012) е следната: трагичниот mythos во себе пренесува моќна, антропотехничка интуиција; го содржи обидот да ја стабилизира формата на човекот или човекот како форма. Сепак, оваа форма има парадоксален состав, претполага иманентна менливост, интимно поврзана со новиот режим на универзално посредување, што понатаму ќе стане познато како право. Така и политичката свитливост и нејзиниот telos, кои ја востануваат човечката форма или субјектот на фигуртивни манипулации и регулации, се судрени со силите кои се контингентни и немаат форма, како оние на чудовиштата и боговите.

Во вториот дел од предавањето, Бојан Манчев ќе направи остро свртување кон дискусија за современата ситуација во која фигуртивниот потенцијал на човечката форма се покажува во радикално, ново светло, во драматичниот амбис помеѓу фантазматскиот субјект на универзалните (човекови) права и ентропичната продукција на нови, нематеријални производи – формите на живот.
* * *

Бојан Манчев (Бугарија), редовно предава на Новиот софиски Универзитет и берлинскиот Universität der Künste. Покрај овие универзитети, како визитинг-професор предава и на други места во Европа, Азија и Северна Америка. Заменик-претседател и бивш програмски директор е на Меѓународниот филозофски колеџ во Париз. Докторирал како студент на Жан-Лик Нанси, со кој потоа продолжил да соработува. Во последните години, неговиот творечки фокус е на политичката филозофија, онтологијата и филозофија на уметноста. Напишал 9 книги и околу 200 други текстови како поглавја во книги, есеи, статии. Пишува на повеќе јазици, а некои од неговите последни книги се: Тело-Метаморфоза (2007), Логика на политичкото (2012), Чудо (2011), Облаци (2017) итн.
За подетален преглед на биографијата на Бојан Манчев, на следниот линк: https://boyanmanchev.net/en/biography/
* * *

Програмата на Критичко преиспитување на правото опфаќа различни научни собири како јавни предавања, експертски симпозиуми и работилници, а исто така предвидува и објавување на научни трудови со различно организирани методолошки и содржински пристапи кон современата критика на правото, поделени во четири дела: 1) психоанализа и право, 2) биополитика и право, 3) мултикултурализам и право, 4) авторитаризам и право.
* * *

Предавањето ќе се одржи со несебичната поддршка од страна на Музејот на современа уметност, хотел „Парк“, Фондацијата Фридрих Еберт – канцеларијата во Скопје и Младинскиот образовен форум.

Силно се надеваме на вашето присуство!

САЕМ НА КАРИЕРАТА

На 15.05.2018 (вторник) со почеток во 10 часот ќе се одржи “Саем на кариерата” во кампусот на факултетите за општествени науки при Универзитетот. Од страна на Агенцијата за млади и спорт ќе бидат организирани серија придружни предавања.

Од Деканската управа

Електронско пријавување на испити во јунска сесија за студенти од ПРВА ГОДИНА ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ и ПРВА ГОДИНА МАСТЕР СТУДИИ запишани во учебната 2017/2018 година

Електронско пријавување на испити во јунска сесија за студенти од ПРВА ГОДИНА ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ и ПРВА ГОДИНА МАСТЕР СТУДИИ запишани во учебната 2017/2018 година ќе се одвива од периодот 10.5.2018 до 20.5.2018 година.

Пријавувањето е задолжително за студентите кои ќе ги полагаат испитите во јунската редовна сесија.

Распоред за јунска испитна сесија и влезни колоквиуми

Во прилог распоредот за Јунска испитна сесија и влезни колоквиуми. ТУКА

Распоредот се ажурира во зависнот од закажувањето на предметните професори.

Испитите се пријавуваат најдоцна еден ден пред полагање на предметите доколку нема дополнително соопштение.

ЕЛЕКТРОНСКО ЗАПИШУВАЊЕ НА III, V, IX СЕМЕСТАР ЗА СТУДЕНТИ ЗАПИШАНИ ВО УЧЕБНАТА 2017/ 2018 ГОДИНА

Електронското запишување на III, V, IX семестар за студенти запишани во учебната 2017/ 2018 година е ЗАДОЛЖИТЕЛНО за сите студенти и ќе се одвива во периодот од 18.4.2018 година до 24.4.2018 година во службата за студентски прашања секој работен ден од 12:00 до 16:00 часот кај Советникот за ИКТ Мики Бишкоски.

Електронското запишување на семестар за студентите кои се на АПСОЛВЕНТСКА екскурзија ќе можат да го реализираат во периодот од 2.5.2018 година до 9.5.2018 година во службата за студентски прашања секој работен ден од 12:00 до 16:00 часот кај советникот за ИКТ Мики Бишкоски.

 

Соопштение за упис на Семестар за студентите кои студираат на мастер студии запишани во вториот уписен рок

Во прилог соопштение за упис на Семестар за студентите кои студираат на мастер студии запишани во вториот уписен рок 2017/2018 година. ТУКА

 

Заверување на седми и упис на осми семестар е од 04.2018  до 10.04.2018 година  

Сите студенти заверуваат седми и запишуваат осми семестар независно дали имаат или немаат услов

FEED YOUR BRAIN – мотивација за студентите од светски калибар

По примерот на многу светски настани на кои свои говори имаат луѓе кои имаат што да кажат, од 13 март започнува акцијата „Feed your brain“, реализирана од маркетинг агенцијата “Еден на Еден” во рамките на иницијативата „Мрдни со прст”.

Read more…

Електронско пријавување на предметите во дополнителна/казнена мартовска сесија за студентите од ПРВ ЦИКЛУС- ПРВА ГОДИНА и ВТОР ЦИКЛУС запишани во учебната 2017/2018

Почитувани студенити,

Сите студентите од ПРВ ЦИКЛУС- ПРВА ГОДИНА и ВТОР ЦИКЛУС запишани во учебната 2017/2018 кои планираат да полагаат испити во допонителната/казнена мартовска сесија мора  задолжително електронски да ги пријават соодветните предмети најдоцна до 15.3.2018 година.       

ЕЛЕКТРОНСКО ЗАПИШУВАЊЕ НА ЗИМСКИ И ЛЕТЕН СЕМЕСТАР ЗА СТУДЕНТИТЕ ОД ВТОР УПИСЕН РОК МАСТЕР СТУДИИ

Почитувани студенти,

Електронското запишување на предметите од зимскиот и летниот семестар за студентите од ВТОР уписен рок на мастер студии задолжително да го направите најдоцна до 16.3.2018 година кај Советникот за ИКТ Мики Бишкоски во Деканат.

Проф. Докмановиќ одржа предавање на Универзитетот на Тексас

На 4 март 2018 година, професорот на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје и член на Делегацијата на Република Македонија во Меѓународната алијанса за сеќавање на холокаустот, д-р Мишо Докмановиќ одржа предавање во Акерман центарот за студии на холокаустот на Универзитетот на Тексас во Далас. Темата на предавањето беше „Денот потоа – односот на локалното население кон имотот на депортираните Евреи од окупирана Македонија“.

Предавањето на проф. д-р Мишо Докмановиќ беше овозможено со поддршка од Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија, Правниот факултет „Јустинијан Први“ и Акерман центарот на Универзитетот во Тексас.