УПИСИ 2017/2018 ГОДИНА

К О Н К У Р С

за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми

на Правниот факултет „Јустинијан Први“ – Скопје при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје

во учебната 2017/2018 година

Насловна - уписи 2017-2018 година.

Слободни места за упис

Рокови за пријавување и запишување 

Потребни документи за пријавување

Листа на екстерни предмети и интерен предмет од државна матура

Започна пријавувањето за доделување стипендии од Еуролинк за студентите од Правниот факултет „Јустинијан Први“ - Скопје

Четврта година по ред, Еуролинк Осигурување во рамките на платформата за Корпоративна општествена одговорност „Еуролинк – вашата врска со вистинските вредности“ распишува Конкурс за доделување 35 Еуролинк стипендии, за 25 студенти додипломци и 10 стипендии за суденти на постдипломски студии, од Правниот факултет „Јустинијан Први“ - Скопје. Посебен акцент ставаме на образованието како основа за создавање доброобразовани поединци. „Поддршката и енергијата кои ги вложуваме во овој важен сегмент во општеството имаат за цел да им помогнат на луѓето да се оспособат за да си помогнат самите себеси и на другите, да создадеме доброобразовани генерации, кои ќе бидат носители на напредокот во нашето општество“, изјави Олга Костовска, претседател на надзорен одбор на Еуролинк Осигурување.

Учењето е процес, а не дело. Започнете го процесот на аплицирање за „Еуролинк стипендија“, кој започнува од денес, 15.6.2017, и ќе трае до 1.10.2017 год.

Услови за конкурирање: Сите редовни студенти кои се запишани на прв или на втор циклус на Правниот факултет „Јустинијан Први“ - Скопје, кои имаат редовен упис во учебната 2016/2017 година и кои исполнуваат услов за упис во учебната 2017/2018 година.

Услови за доделување на стипендијата: Студентите да имаат остварено просечен успех од положени испити од најмалку 8,5; да не се корисници на друга стипендија; да го задржат статусот редовен студент со просечен успех од 8,5 во учебната година кога ќе ја користат стипендијата. Студентите ќе имаат можност да аплицираат за 35 целосни стипендии со кои ќе може да ги покријат трошоците за кофинансирање.

Потребни документи за аплицирање: Пријава која е во прилог на конкурсот; потврда за редовен студент во учебната 2017/2018 година или потврда дека е поднесена пријава за упис на втор циклус студии за студентите кои во учебната 2016/2017 завршиле прв циклус и ќе се запишат на втор циклус студии во учебната 2017/2018 (коишто се добиваат од Службата за студентски прашања); Уверение за положени испити; Биографија (пожелно е да биде во ЕУ формат); Есеј на тема „Општествена одговорност – стар концепт со нови практики“ од најмногу 500 збора.

Доставување документи Потребните документи да се достават во печатена и во електронска форма. Кандидатите треба да ги достават во печатена форма документитте во 5 примероци (1 оргинал и 4 копии) во затворено плико на кое е назначено дека е апликација за „Еуролинк стипендија“, преку Архивата на Факултетот до проф. д-р Неда Здравева, продекан за настава; и во електронска форма на е-адреса: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.. Пријавите кои немаат целосна документација и коишто не се доставени навремено и на наведениот начин нема да се разгледуваат и да се оценуваат.

Доделувањето на стипендиите за студентите од Правниот факултет „Јустинијан Први“ – Скопје е активност во рамките на програмата за општествена одговорност на компанијата: „Еуролинк - вaшата врска со вистинските вредности“, преку која годишно се реализираат повеќе проекти од областа на образованието, културата и уметноста во Република Македонија.

 EuroLink Print Ads 283x189mm

Јавен повик за учество на летна школа организирана од SEELS, со финансиска поддршка на DAAD:

 

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ - Frankfurt Investment Arbitration Moot Court


Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје со гордост Ве известува дека започнувајќи од учебната 2017/2018 година ќе започне со свој тим, под менторство на проф. д-р Тони Дескоски, да учествува на меѓународниот натпревар од областа на заштитата на инвестициите - Frankfurt Investment Arbitration Moot Court.

Со цел формирање на тим на студенти кои ќе го претставуваат Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, се повикуваат сите заинтересирани студенти со завршена втора година правни студии, како и студентите од вториот циклус на студии, да испратат кратко CV и слика, на следниов e-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. - најдоцна до 26.08.2017 година. Натпреварот е на англиски јазик.

Студентите кои ќе ја поминат селекцијата, ќе учествуваат во работата на Frankfurt Investment Arbitration Moot Court тимот 2017/2018 година. Натпреварот по 11-ти пат ќе се одржи во периодот помеѓу 12-16.03.2018 година во Франкфурт, Германија. Трошоците за учество на натпреварот во Франкфурт и на подготвителниот натпревар се целосно обезбедени.

Повеќе за натпреварот можете да прочитате на следниот линк: http://investmenttreatymoot.org/

Offering a position of internship in the EU Project transposing the EU Directive of Professional Qualifications

Offering a position of internship in the EU Project transposing the EU Directive of Professional Qualifications

We would like to invite for an internship students of the Law Faculty for 2 months June and July in order to facilitate the project to its education and awareness raising of the Professional Qualifications Directive 36/2005/EC and the EU Law of the Single Market and the impact to the professionals of Macedonia. 

Basic requirements are to be at advanced level of law, with good knowledge of EU law and institutions, preferably in graduation year, to be serious and professional and with good organization and coordination management skills, with ambition to succeed and commitment to the task. 

Hours of work at the office will be from 10am to 17pm every day

Short CVs are welcomed.

Stella I. Tsartsara 

EU Law and Policy, Government Relations expert

International Donor's programs' Development expert

 

email:Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.