УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА АПЛИКАЦИИТЕ ZOOM И MICROSOFT TEAMS

 1. УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА ZOOM АПЛИКАЦИЈАТА ЗА ONLINE ПОЛАГАЊЕ

 

1.Чекор 1a: Од компјутер.

Кликнете на линкот подоле и симнете ја апликацијата Zoom Client for Meetings.

https://zoom.us/download

Инсталирајте ја апликацијата и запишете си го името и презимето по уклучување на апликацијата.

1.b.Чекор 1b: Од телефон

Од google playstore симнете ја апликацијата ZOOM Cloud Meetings.

Инсталирајте ја апликацијата и запишете си го името и презимето по уклучување на апликацијата.

2.Чекор 2:

Влезете на линкот што ќе ви биде даден од страна на професорот, за online полагањето.

Доколку имате проблеми, обратете се на: ikt@pf.ukim.edu.mk

2. УПАТСТВО ЗА КОРИСТЕЊЕ НА MICROSOFT TEAMS ЗА ONLINE ПОЛАГАЊЕ

 

 1. Чекор 1

Влезете на страната https://servisi.ukim.mk

 1. Чекор 2

Кликнете Најавете се.

 1. Чекор 3

Кликенте го заборавив корисничкото име од десната страна кај текстот и внесете меилот кои го користите како username во iknow системот.(Откако ќе го внесете мeилот и ќе кликнете за да го испратите меилот на истата страна ќе ви се појави ја заборавив лозинката, што ќе треба да се навратите и да кликенте, откако ќе го дознаете вашиот Microsoft teams username, што ќе ви стигне на меил)

 1. Чекор 4

На вашиот меил од iknow ќе ви стигне кор.име.

 1. Чекор 5

Кликенте ја заборавив лозинката објаснето во заградите од чекор 3 и повторно истиот процес(но сега го внесувате кор.име и на меил ќе ви стигне за промена на лозинка).

 1. Чекор 6

Потоа далнодијрате ја апликацијата microsoft teams.
ВАЖНО: Гледајте да биде верзијата компатибилна со вашиот тип на оперативен систем.

 1. Логирајте се.
 2. Од левата страна во менито, се што би било од ваш интерес се иконите Teams и
  • Teams – За да приклучите во групата каде што ќе се одвива online полагањето, кликнете на join with code(што ќе го добиете од професорот) или преку линк испратен од самиот професор.
  • Calendar – За се приклучите на online полагањето, по приклучувањето во групата, во Calendar ќе ви се појави во дадениот час на полагање во правоаголниче за да се приклучите. Најчесто пишува join веднаш по влегувањето во Calendar или пак доколку кликнете на самото правоаголниче, од десна страна горе ќе ви се појави
 3. По приклучувањето на online полагањето, под видеото, се што ви е потребно се првите две икони.(Video и Mute/Unmute)

Доколку имате проблеми, обратете се на: ikt@pf.ukim.edu.mk

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux