Договори и меморандуми за соработка

Договори за билатерална соработка со странски високообразовни установи или институции

Договори за билатерална соработка со високообразовни установи и институции во  Република Северна Македонија

 

Договори за билатерална соработка со странски високообразовни установи или институции

ГoдинaДoговор / Меморандум / ПротоколИнституцијаДржаваАрхивски бројВалидност
2016Договор за соработка Center for Study of Civilizations, Capital Norman University, Beijing, ChinaChina10-1099/1 од 28.10.2016 годинаНа неопределено време
2015Меморандум за соработкаEuropean Patent Office (EPO) and The Office for Harmonization in the internal market (OHIM)European Union24.04.2015На неопределено време
2014Договор за соработкаУниверзитетот во ОполеПолска10.15/1 од 13.08.2014 годинаНа неопределено време
Договор за билатералнаФакултет за политички науки при Универзитетот во СараевоРепублика Босна и Херцеговина10-763/1 од 06.06.2013 годинаНа неопределено време
Меморандум за разбирањеDeutsche Welle, Bonn, GermanyГерманија10-15сл од 31.05.2013 годинаДоговорот веќе не е на сила
2013Меморандум за соработкаШтаермеркиш е Шпаркасе и Универзитетот во ГрацРепублика Австрија31 јануари 2013 годинаНа неопределено време
годинаНа неопределено времегодинаНа неопределено време
Меморандум за разбирањеУниверзитетот „Мек Мастер“Канада19 aприл 2013 годинаНа неопределено време
2012Меморандум за соработкаЦентар за интелектуална сопственост при Универзитетот за национално и светско стопанство во СофијаРепублика БугаријаБр. 03-1446/1 од 4.10.2012 годинаНа неопределено време
Договор за соработкаВисока пословна школа струкових студија во БеоградРепублика Србија10-15сл од 20.09.2012 година На неопределено време
Договор за соработкаПравен Факултет при Универзитетот во ТиранаРепублика Албанија10-1760/1 од 05.12.2012 годинаНа неопределено време
Договор за соработкаПравен факултет при Универзитетот во КамериноРепублика ИталијаБр. 10-15/Сл. од 2.02.2012 ГодинаНа пет години со можност за продолжување
2011Договор за соработкаПравен факултет за стопанство и правосудство во Нови Сад при Стопанската академија во Нови СадРепублика СрбијаБр. 10-257/1 од 20.12.2011 годинаНа неопределено време
Меморандум за соработкаФакултет за државни и европски студии од ПодгорицаРепублика Црна Гора2.11.2011 ГодинаНа неопределено време
Договор за соработкаФилозофски факултет при Универзитетот во Нови СадРепублика Србија7.10.2011 годинапет години, со можност за продолжување
Договор за соработкаПравен факултет при Универзитетот во Велико ТрновоРепублика БугаријаБр. 10-546/1 од 12.04.2011 годинаНа неопределено време
Договор за обновување на Договорот за меѓународна соработкаЦентар за меѓународни студии по интелектуална сопственост при Универзитетот во СтразбурРепублика ФранцијаБр. 10-1681/1 од 15.11.2011 годинаПет години
2009Договор за реализација на програма за последиоломск и студии по право на интелектуална сопственостПравен факултет во Ниш при Универзитетот во НишРепублика СрбијаБр. 01-3629 од 23.10.2009 годинаДо 31.12.2012 година
Договор за соработкаПравен факултет во Љубљана при Универзитетот во ЉубљанаРепублика СловенијаБр. 10.972/1 од 17.12.2009 годинаНа неопределено време
Договор за соработкаПравен факултет во Софија при Универзитетот „Св. Климент Охридски“ во СофијаРепублика БугаријаБр. 10-15/сл. од 5.10.2009 годинаНа неопределено време
Договор за соработкаПравен факултет во Косовска Митровица при Универзитетот во ПриштинаРепублика Косово (UNSCR 1244/99) / Република СрбијаБр. 10-189/1 од 12.03.2009На неопределено време
2008Договор за соработкаПравен факултет во Загреб при Универзитетот во ЗагребРепублика ХрватскаБр. 19-378/1 од 29.05.2008 годинаНа неопределено време
Протокол за академска соработкаУниверзитет во АнкараРепублика ТурцијаБр. 10-94/1 од 5.02.2008 годинаНа неопределено време
2006Договор и Меморандум за соработкаФакултет за политички науки во Белград, Факултет за општествени науки во Љубљана, Факултет за политички науки во Подгорица, Филозофски факултет во Приштина, Факултет за политички науки во Сараево и Факултет за политички науки во ЗагребРепублика Босна и Херцеговина, Република Косово, Република Словенија, Република Србија, Република Црна Гора, Република ХрватскаБр. 10-600/1 од 30.10.2006 годинаНа неопределено време
Протокол за соработкаПравен факултет во Белград при Универзитетот во БелградРепублика СрбијаБр. 10-15/Сл. oд 7.04.2006 годинаНа неопределено време
2005Протокол за СоработкаУниверзитет во МариборРепублика Словенија1.09.2005 годинаНа неопределено време
2004Договор за образовна и научна соработкаУниверзитет „Св. Пио V“ (“Libera Universita” Degli Studi S. Pio V) во РимРепублика ИталијаБр. 03-632/1 од 22.10.2004 годинаНа неопределено време
2004Меморандум за разбирањеМисија на Меѓународнат а организација за миграција во Република Македонија/Бр. 03-505/1 од 30.08.2004 годинаНа неопределено време
2003Протокол за соработкаФакултет за правни и општествени науки при Универзитетот „1ви декември 1918“ во Алба ЈулијаРепублика РоманијаБр. 03-906/1 од 18.12.2003 годинаНа неопределено време
2002Договор за паричен придонесМисија на ОБСЕ во Скооје (Единица за развој на медиумите)/Бр. 10-18/Сл. 19.12.2002 годинаДоговорот веќе не е на сила
2001Меморандум за разбирањеIREX ProMedia (Невладина организација)САДБр. 03-391/1 од 13.06.2001 годинаДоговорот веќе не е на сила
2001Договор за едукативна и научна соработкаКатедра за науки за човекот од Универзитетот во Трст и Институт за меѓународна социологијаРепублика ИталијаБр. 10-401/1 од 15.06.2001 годинаНа неопределено време
2000Договор за СоработкаЦентар за економски консалтинг при Универзитетот во Нови СадРепублика Србија11.12.2000 годинаНа неопределено време
2000Договор за соработкаПравен факултет во Нови Сад при Универзитетот во Нови СадРепублика СрбијаБр. 10-686/1 од 19.12.2000 годинаНа неопределено време
2000Договор за подготовка на зборник на документи оо наслов „Македонското прашање во советската дипломатија“Историски факултет при Државниот Универзитет „Ломоносов“ во МоскваРуска ФедерацијаБр. 03-488/1 од 12.10.2000 годинаДоговорот веќе не е на сила
2000Договор за соработкаФакултетот за социологија при Универзитетот во ТромсоКралство Норвешка10-632 од 29.11.2000 годинаДоговорот веќе не е на сила
2000Договор за соработкаНорвешки институт за урбани и регионални истражувања во ОслоКралство НорвешкаБр. 10-585/1 од 14.11.2000 годинаНа неопределено време
1998Договор за соработкаПравен факултет во Загреб при Универзитетот во ЗагребРепублика ХрватскаБр. 19-378/1 од 29.05.1998 годинаНа неопределено време
1997Протокол за соработкаПравен факултет во Москва при Државниот Универзитет „Ломоносов“ во МоскваРуска ФедерацијаБр. 20-758 од 14.11.1997 годинаНа неопределено време
Договор за долгорочна соработкаПравен факултет во Ниш при УниверзитетотРепублика СрбијаБр. 20-501 од 17.06.1996 годинаНа неопределено време

 

Договори за билатерална соработка со високообразовни установи и институции во Република Македонија

Договор / Меморандум / ПротоколИнституцијаГрадАрхивски бројВалидност
Меморандум за соработка Младински образовен Форум Скопје03-1153/1 од 07.11.2016 годинаДо 2020 година
Договор за соработкаЕвропски институт за менаџмент, право и дипломатијаСкопје03-571/1 од 18.05.2015 годинаНа неопределено време
Меморандум за соработкаМинистерство за внатрешни работи на Република МакедонијаСкопјеБр. 10-1220/1 од 31.08.2011 годинаНа неопределено време
Договор за соработкаПравен факултет при Државниот Универзитетот во ТетовоТетовоБр. 10-653/1 од 5.05.2011 годинаНа неопределено време
Договор за соработкаПравен факултет при Универзитетот на Југоисточна ЕвропаТетовоБр. 10-192/1 од 1.03.2010 годинаНа неопределено време
Договор за долгорочна деловна соработкаУниверзитет „Св. Климент Охридски“ во БитолаБитолаБр. 08-892/1 од 24.12.2002 годинаНа неопределено време
Договор за деловна соработка при реализација на правна помош за бегалциИнститут за социолощки и политишко-оравни истражувања при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во СкопјеСкопјеБр. 03-1429 од 30.11.2001 година На неопределено време