Настани

Наградата „13 ноември“ за проф. Докмановиќ

На 13 ноември 2021 година на свечена церемонија во Националната Филхармонија беше доделено највисокото признание на Градот Скопје – Наградата „13 ноември“. За придонесот во развојот на науката и високото образование наградата му беше доделена на Мишо Докмановиќ, редовен професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје. Во обраќањето во име на добитниците, проф. д-р … Read more…

Прочитај повеќе »

Повик за учество на XXIV Ораторска вечер ,,Иво Пухан”

Универзитет ,,Св. Кирил и Методиј” Правен факултет ,,Јустинијан Први” во Скопје Организациониот одбор на Ораторската вечер ,,Иво Пухан” објавува ЈАВЕН ПОВИК за учество на XXIV Ораторска вечер ,,Иво Пухан” Сите заинтересирани за учество на XXIV Ораторска вечер ,,Иво Пухан” се поканети да се пријават по електронски пат на следнава мејл адреса: e.kranlibajram@pf.ukim.edu.mk најдоцна до понеделник, … Read more…

Прочитај повеќе »

Повик за предавачи во Учиме право клуб

Младински образовен форум (МОФ) во рамки на програмата Учиме право отвора Повик за предавачи во Учиме право клубовите. Учиме право клубовите на Младински образовен форум се насочени кон правна едукација и запознавање на младите со основите на демократијата и правниот систем, владеење на правото и остварувањето и заштитата на човековите, граѓанските и политичките права и … Read more…

Прочитај повеќе »

По повод 30. годишнина на независноста – нова книга на проф. Докмановиќ

По повод 30. годишнина на независноста, денеска во Скопје беше промовирана книгата „Сами на своето – кратка историја на македонската независност (1990-1993)“ од Мишо Докмановиќ, редовен професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје.

Прочитај повеќе »

Правниот факултет „Јустинијан Први“ со гордост објавува повик за Лидерска академија за развој (ЛАД)

Правниот факултет „Јустинијан Први“ во партнерство со Институтот за демократија (ИДСЦС) и во соработка со Центарот за демократија, развој и владеење на правото на Универзитетот Стенфорд  отвора повик за  30 учесници за четвртата “Лидерска академија за развој” во Скопје. Лидерската академија за развој (ЛАД) е водечки проект имплементиран од Центарот за демократија, развој и владеење на правото (ЦДДРЛ) на … Read more…

Прочитај повеќе »

Виртуелната промоција на книгата „Балкански наследства – Долгата сенка на конфликтот и идеолошкиот експеримент во Југоисточна Европа“

Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје има особена чест и задоволство да Ве покани на виртуелната промоција на книгата „Балкански наследства – Долгата сенка на конфликтот и идеолошкиот експеримент во Југоисточна Европа“ која ќе се одржи на 5 јули 2021 година /понеделник/ од 14:00 – 14:30 на платформата Зум     „Балкански наследства“ е студија … Read more…

Прочитај повеќе »

Правниот факултет ’Јустинијан Први’ при Универзитетот ‘Св. Кирил и Методиј’ во Скопје го освои второто место во светот на писмениот дел од студентскиот натпревар по меѓународно право ‘Phillip C. Jessup International Law Moot Court Competition‘

Студентската екипа од Правниот факултет „Јустинијан Први” при Универзитетот ‘Св. Кирил и Методиј’ во Скопје во состав: Елена Јаман, Соња Анастасова, Христијан Зафировски, Виктор Кочински и Леона Кичеец, а подготвувани од проф.д-р. Сашо Георгиевски и доц.д-р. Љупчо Стојковски, направи извонреден успех на меѓународниот натпревар по меѓународно право Phillip C. Jessup освојувајќи го 2-то место во … Read more…

Прочитај повеќе »

Отворен повик за пријавување за меѓународен натпревар – Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot

Искористете ја можноста да учествувате на најголемиот натпревар од областа на меѓународната трговска арбитража во светот. Бидете дел од најдобрите, пријавете се на следниов mail: v.dokovski@pf.ukim.edu.mk Трошоците за учество на натпреварот во Виена, како и подготвителните натпревари во градовите во Европа се целосно покриени. Во прилог преземете го отворениот повик за пријавување за повеќе информации.

Прочитај повеќе »

Отворен повик за пријавување за меѓународен натпревар – Frankfurt Investment Arbitration Moot

Искористете ја можноста да учествувате на најстариот натпревар од областа на инвестиционата арбитража. Бидете дел од најдобрите, пријавете се на следниов mail: v.dokovski@pf.ukim.edu.mk   Трошоците за учество на натпреварот во Франкфурт, како и подготвителните натпревари се целосно покриени.   Во прилог преземете го отворениот повик за пријавување за повеќе информации.

Прочитај повеќе »

Правниот факултет ’Јустинијан Први’ со одличен пласман и освоена награда на студентскиот натпревар по меѓународно право ‘Phillip C. Jessup International Law Moot Court Competition‘

Студентската екипа од Правниот факултет „Јустинијан Први” при УКИМ во состав: Миа Георгиевска, Атанас Аврамов, Ивана Ажиевска и Елена Јаман

Прочитај повеќе »