Ongslot88 Agen Judi Casino dan Slot Online Se Asia Slot Online Deposit Dana GokilOngslot88 Deposit Dana dan Pulsa Situs Slot Online Deposit Dana dan Pulsa Terlengkap Link Alternatif Agen Judi Bola Terpercaya 2023 Ongslot88 Slot Online Deposit Dana dan Pulsa Rtp Slot Gacor Hari Ini Ong Slot88 Terbaru 2023 Cara Bermain Mahjong Ways 2 Terbaru 2023 Situs Slot E Wallet Dana Tergacor 2023 Cara Jitu Main Game Slot Online Game Demo Slot Pragmatic Terbaru Indonesia Situs Slot Online Server Internasional Terbaru Slot Online Situs Judi Slot Casino Online Server Internasional Cara Pasang Togel Online SGP Dunia Slot Online Slot Demo
Ongslot88 Agen Judi Casino dan Slot Online Se Asia Slot Online Deposit Dana GokilOngslot88 Deposit Dana dan Pulsa Situs Slot Online Deposit Dana dan Pulsa Terlengkap Link Alternatif Agen Judi Bola Terpercaya 2023 Ongslot88 Slot Online Deposit Dana dan Pulsa Rtp Slot Gacor Hari Ini Ong Slot88 Terbaru 2023 Cara Bermain Mahjong Ways 2 Terbaru 2023 Situs Slot E Wallet Dana Tergacor 2023 Cara Jitu Main Game Slot Online Game Demo Slot Pragmatic Terbaru Indonesia Situs Slot Online Server Internasional Terbaru Slot Online Situs Judi Slot Casino Online Server Internasional Cara Pasang Togel Online SGP Dunia Slot Online Slot Demo
Повик за регионална мобилност на студенти
             

Повик за регионална мобилност на студенти

Центарот за образовна политика (CEP), Србија, Центарот за наука и иновации за развој (SCiDEV), Албанија и Младинскиот образовен форум (МОФ), Северна Македонија, објавуваат повик за учество во Регионалната програма за младинско лидерство за мобилност (RYLMP) за 2022/23. Оваа програма е финансирана од канцелариите на Фондацијата Отворено Општество во Албанија, Србија и Северна Македонија.

Програмата е отворена за млади (20-30 години) од академијата и граѓанските организации, млади професионалци и младински активисти во соодветните земји кои се заинтересирани за развој на капацитети во областа на истражување, застапување, лидерство, активизам, интеркултурна размена и зајакнување на регионалната соработка меѓу Албанија, Северна Македонија и Србија.

Кандидатите треба да аплицираат со свои индивидуални предлози за застапување кои се фокусираат на една од темите: а) Регионална соработка, б) Образование и можност за вработување, в) Миграција и одлив на мозоци, г) Учество на млади и д) Младинска акција за животна средина. .

Накратко, избраните кандидати ќе имаат можност да:

-Земат учество на настанот за отпочнување каде што ќе се здружат со нивните колеги од другите соодветни земји во зависност од нивната тема на интерес – Земат учество во онлајн/офлајн модули за обука поврзани со собирање податоци (на пр. различни методологии и алатки за собирање податоци,деск  истражување, спроведување интервјуа, прегледување документи,, пишување на документи за јавни политики итн.) со цел да стекнат цврста основа заснована на докази за нивните активности за застапување – Земат учество во програма за мобилност до вкупно 9 недели во Белград, Тирана и Скопје, каде што тимовите ќе истражуваат и ќе собираат податоци релевантни за нивната тема на интерес – Развиваат акции за застапување базирани на докази или податоци и планови за нивна имплементација со цел да се залагаат за решенија за прашањето на кое работеле – Земат учество на завршниот настан кој ќе послужи за ширење на наодите од нивната работа во периодот на мобилност.

RYLMP 2022/3 ќе обезбеди финансиска поддршка на избраните кандидати во форма на грант за мобилност кој покрива: патување, сместување и трошоци за живот за време на мобилноста во секоја земја; патување и сместување и дневници за отворање и завршна конференција и други трошоци поврзани со акциите за застапување

Крајниот рок за аплицирање е 31-ви декември 2022 година.

Доколку сметате дека ова е корисна можност за студентите од Вашата институција, Ве молиме споделете го повикот со студентите.

Повеќе за процесот на аплицирање можете да прочитате овде:

Доколку имате дополнителни прашања, Ве молиме обратете се на следниот мејл: joana_treneska@mof.org.mk или  rylmp2021@gmail.com