Обични херои – Хелсиншки комитет

helsinshki-komitet-obichni-heroiНа 28.11.2016 година на Правниот факултет „Јустинијан Први“ беше одржана младинската работилница насловена како “Обични херои” во соработка на Хелсиншкиот комитет за човекови права на РМ и Центарот за пост-конфликтно истражување (БиХ). Работилницата траеше два дена. На првиот ден воведно обраќање имаше в.д. продеканката за наука и меѓународна соработка доц. д-р Ирена Рајчиновска Пандева, беше одржана работилница со Татјана Миловановиќ од Центарот за пост-конфликтно helsinshki-komitet-obichni-heroi-2истражување – проекција на документарни филмови и разговори за проектот „Обични херои“ (прв дел) и предавање на д-р. Ана Чупеска Станишковска на тема „Национално помирување и транзициска правда: контекстот на Република Македонија“. На вториот ден беше одржана работилница со Татјана Миловановиќ и проекција на документарни филмови од проектот „Обични херои“ (втор дел), предавање на д-р. Ирина Талевска на тема „Обичните херои на Холокаустот“ и разговор со Кристина Озимец на тема граѓанско новинарство и дигитален активизам.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux