ПРИРАЧНИК ЗА УПОТРЕБА НА MICROSOFT TEAMS

Почитувани,

Ве известуваме дека се отворени сметки на сите студенти на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје. Сите се со име ime.prezime@students.pf.ukim.mk.

Во прилог ви праќаме упатство за промена на лозинката, како и упатство за користење на Microsoft Teams.

Дознавање на корисничко име/студентска e-mail адреса и промена на лозинка:

https://www.youtube.com/watch?v=AAL23pVUiT4&feature=youtu.be

Ве молиме, во најбрзо време активирајте ги новите сметки, бидејќи преку истите ќе се приклучувате на онлајн настава преку апликацијата Microsoft Teams. Во прилог упатсвото.

Со цел навремена подготовка, потребно е да преземеме подготвителни активности.

Како алатка за реализација ќе ни послужи видеоконференциската платформа на Microsoft која веќе постои како апликација на порталот Office365, а се вика Microsoft Teams или само Teams. За да може секој поединечно да пристапи на споменатиот портал, задолжително треба да се најави со својот мејл со екстензија @ students.pf.ukim.mk.

На порталот може да пристапите преку линкот:

https://portal.office.com

Доколку некој од вас има било какви проблеми со најавата, да го контактира Стефан Крстановски на моб.:070/365-518.

За целите на реализацијата на наставата, ќе ви биде потребен сметач, со пристап на интернет, на кој има можност за аудио комуникација (микрофон, звучници или слушалки, а камера и не е потребна, бидејќи не планираме да користиме видео од причина што троши премногу и непотребно мрежни ресурси). Во принцип, може да се користат и мобилни уреди и таблети бидејќи за нив постои апликацијата Microsoft Teams (на Google PlayStore и Apple AppStore), меѓутоа, тие се помалку корисни при потребата од користење на тастатура (а таква потреба ќе имаме, бидејќи нема само да зборуваме, ќе треба и да се гласа).

Значи, за да ја завршиме успешно оваа прва фаза, потребно е на сметачот кој ќе го користите за „присуство на наставата“ да ја инсталирате апликацијата Microsoft Teams, на следниов начин:

  • Во интернет прегледувач појдете на адресата https://portal.office.com
  • Се најавувате со вашето  корисничко име и лозинка
  • Откако ќе влезете на порталот ја бирате апликацијата Teams која ќе ви се отвори во независен таб
  • Најдолу лево во табот е иконата “download desktop app” (лабелата се појавува ако дојдете со глувчето на неа без да кликнете), кликнете ја и сименете и инсталирајте ја апликацијата Teams
  • По успешната инсталација, апликацијата сама ќе се отвори и ќе ја побара вашата корисничка сметка. Внесете ги деталите за корисничка сметка (пред да ја внесете лозинката, апликацијата може да ве праша кој тип на сметка сакате да користите, доколку имате и обична сметка на Microsoft со исто корисничко име, надвор од порталот Office 365 – изберете “work or school account”)
  • Следат неколку чекори за доинсталирање на апликацијата после кои таа се активира и вие можете, после кликнување на иконата “Teams” да видите дека сте вие член на тимот „НАЗИВ НА ПРЕДМЕТ ШТО ГО СЛУШАТЕ“.
  • Ако ја затворите апликацијата таа останува активна во позадината додека вие може да продолжите да работите други активности.

Важно: Доколку користите Windows 10 оперативен систем, не заборавете во “Settings” да го овозможите микрофонот како уред, доколку тоа не сте го сториле до сега, на следниот начин: кликнете на Windows знакчето најдолу најлево на екранот -> изберете Settings -> во новоотворениот прозор, во полето за пребарување внесете: microphone privacy, a потоа изберете “microphone privacy settings” и следејќи ги упатствата на следниот екран овозможете пристап на апликациите на микрофонот евентуално, со кликнување на копчето “Change”.

Кога и ако Windows defender firewall ви побара дозвола апликацијата Microsoft Teams да може да комуницира преку некои од мрежните профили – дадете дозвола со притискање на копчето “Allow access”.

Пред започнувањето на наставата ви упатуваме неколку кратки практични упатства за нејзина поуспешна реализација.

Во видеоконференциската сесија се вклучувате со апликацијата. Откако ќе ја активирате, во левата лента со опции ја бирате опцијата Calendar и го наоѓате во соодветниот период закажувањето за предавањето. Го кликате, ви се отвора нов поглед во кој има копче Join (или можеби уште додека сте во календарот на самото предавање има такво копче). Копчето го кликате во закажаниот период и би требало да ви се овори нов екран во кој ќе ги гледате вклучените учесници во сеницата.

Ако мрднете со глувчето во просторот каде се учесниците, ќе ви се појави во долниот дел една лената со различни избори. На оваа лента обезбедете камерата да биде исклучена, а и микрофонот ќе го вклучите само во моментите кога ќе земете збор. Значи, освен кога ќе зборувате, држете го микрофонот исклучен (иконата прешкртана).

Пронајдете ја малку подесно на лентата иконата за Chat и кликнете ја, за да ви се отвори во десениот дел на екранот просторот за текстуална комуникација. Ова е многу битно да го направите оти преку Chat опцијата ќе барате збор за дискусија.

Со почит,

Правен факултет „Јустинијан Први“ во Скопје

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Почитувани,

Ве известувам дека Владата на Република Северна Македонија на Дваесет и петтата Седница, одржана на 21/03/2020 година, заклучи сите предходно донесени заклучоци, за кои бевте известени, а со кои се даваат мерки, препораки и насоки, се продолжуваат и важат до завршување на периодот на постоење на вонредната состојба на територијата на Република Северна Македонија.

СООПШТЕНИЕ

Согласно Заклучокот на 11 Седница на Владата на Република Северна Македонија одржана на 25.02.2020 година, Министерството за образование и наука Ви ги доставува следните насоки за итно постапување:

1. ПРЕПОРАКА :

Владата на Република Северна Македонија ги известува сите вработени во високото образование и научните установи, како и сите студенти ДОКОЛКУ во последниве 2 (две) недели патувале или живеат со некој којшто патувал во следниве земји/региони: регионите Ломбардија, Венето, Емилија-Ромања, Пиемонт во Италија, како и Кина, Хонг Конг, Иран, Јапонија, Маку, Филипини, Република Кореа, Сингапур, Тајван, потребно е наредните две недели (започнувајќи од утре – 27.02.2020 година) да бидат ослободени од работни обврски и настава и да не доаѓаат на работно место односно студентите кои патувале во овие региони или живеат со некој кој патувал во овие региони да бидат ослободени од настава.
Доколку во високообразовната установа има вработени или студенти кои патувале во наведените региони или живеат со некој кој патувал во овие региони, потребно е ВЕДНАШ да ги доставите следниве податоци:

 дали има такви лица,
 колку има такви лица,
 податоци за истите (име и презиме на вработениот/студентот)
на следнава email адреса: savce.zdravkovska@mon.gov.mk

2. ЗАДОЛЖЕНИЕ:

– Се задолжуваат сите високообразовни и научни установи да ги одложат сите планирани патувања и екскурзии во Република Италија.

3. Министерството за образование и наука АПЕЛИРА континуирано да се следат насоките и препораките од Светската здравствена организација, Министерството за здравство, Институтот за јавно здравје и Владата на Република на Северна Македонија.
Повеќе информации за препораките и задолженијата од Владата можете да добиете на следниот линк: https://vlada.mk/node/20317.

СООПШТЕНИЕ

Се известуваат студентите запишани за прв пат во учебната 2019/2020 година во прва година  задолжително треба од службата за студентски прашања да си ги подигнат документите доставени во оригинал при аплицирање и упис на факултет.